lördag 15 november 2008

Nya handelsvägar

Hur mycket de allt populärare bloppisarna, alltså loppisar i bloggar, och byteshandelssajterna har att göra med den ekonomiska krisen vet jag inte. Men, att de har med varann att göra vågar jag med bestämdhet påstå.

Folk har mindre pengar att röra sig med, och söker nya vägar att förnya sitt hem, sitt lösöre, garderob eller husgeråd, det är egentligen inte alls underligt. Människors längtan efter förnyelse upphör inte bara för att ekonomin blir sämre, och i och med framväxten av dylika sajter blir det också möjligt för fler att förnya sig.

Klassisk utomhusloppis på Londons Portobello Road.

Jag hoppas att trenden lever kvar om och när den finansiella härdsmältan har blåst över för denna gång. Miljön är en stor vinnare i sammanhanget. Prylar, kläder, möbler och porslin går alldeles utmärkt att återanvända. Bara för att en person tröttnat på föremålet betyder det inte att det måste kasseras - tvärtom kan det glädja någon annan. För den personen är ju samma föremål nytt.

Tänk på alla sopstationer och containrar landet runt, hur många fullt fungerande prylar som kastas där bara för att någon har tröttnat på dem. Det kanske mest absurda i sammanhanget är förbudet mot att plocka upp saker ur containrar. Det är ju uppenbart att den tidigare ägaren inte längre vill ha prylen, så varför ska inte jag kunna få den om det är en grej som jag har användning av? En riktigt bisarr regel, det där!

Belåtna, men" kriminella" containerfyndare.

Att handla begagnat är inte bara en vinnande affär för såväl din plånbok som för miljön, utan begagnatsajter erbjuder också ett mycket bredare utbud av prylar och kläder i alla stilar. För den som gillar till exempel vintage, fransk lantstil, klassiskt chanel-stuk, retroprylar, eller antika föremål är sajterna en sann guldgruva.

Så ge dig ut och leta i cyberrymden efter den där grejen du så länge har velat ha. Sannolikheten är större att du hittar den där än i din lokala butik.

Ett exempel på en bytessajt hittar du här:

http://www.rostigspik.se/

Och några bloppisar här:

http://soupnoldclothes.blogspot.com/

http://mittadittadatt.blogspot.com

http://www.bloppis.nu/

Sedan finns ju så klart de gamla "vanliga" nätauktionerna:

http://www.tradera.com

http://www.blocket.se/

Inga kommentarer:

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner