tisdag 14 oktober 2008

Kräv trygg mat!

Åter dags för en köttsnuskskandal. Den här gången är det hanteringen i charkdiskarna som främst klandras. Bäst-före-datum satta för långt fram i tiden är en av sakerna som kritiseras. Jag kan inte annat än tänka på samma sak som den kommentatör gör som påpekar att så sent som igår skrev samma aftonblaska att tonvis med kött måste slängas varje år, för att bäst-före-datumen är satta onödigt snävt. Men visst sjutton är det allvarligt, och handlar om vår hälsa. Som konsumenter är vi utlämnade till att lita på att affärens handhavande av livsmedlen är korrekt. En sådan enkel sak som att man ska ha god handhygien då man hanterar livsmedel borde man inte behöva påpeka för professionellt branschfolk.

Som alltid med sådana här undersökningar går det att bevisa och publicera larmrapporter om näst intill vad som helst. Och, om man ska följa samtliga undersökningars uppmaningar skulle man snart inte kunna äta något alls. Det vore i och för sig ett effektivt sätt att stoppa övervikten hos små barn, som man också skriver om i tidningar idag. Samtidigt skulle färre människor leva så länge att de hann plocka ut sin pension - det borde ge ett extra klirr i statskassan. För att inte tala om hur alla vårdköer naturligt skulle minskas, om folk helt enkelt dog under väntan (i större utsträckning än de gör idag).

Slut på parentesen, och åter till ämnet. Jag tror att en tätare kontroll av livsmedelshanteringen i viss utsträckning skulle göra vår mat säkrare. Men, jag tror inte att konsumenten helt kan svära sig fri i sammanhanget. Använd det sunda förnuftet och alla dina sinnen då du köper, före du tillagar maten, eller före du äter den, så är mycket vunnet. Gå tillbaka till affären med den/de varor du inte är nöjd med - släng dem inte bara. Gnäll! Klaga! Kräv helt enkelt din rätt till trygg mat!

Inga kommentarer:

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner