lördag 4 oktober 2008

Medvetet beslut

Man kan läsa om Fergal Smith, som tack vare sitt brinnande surfingintresse befinner sig i Perth. Foton visar att Fergal under en av sina surfingpass bara var några meter ifrån en stor och potentiellt livsfarlig vithaj.

Osökt får detta mig att tänka på den tvådelade dokumentär om
Tanya Streeter, som SVT visade helt nyligen. Streeter är en mycket skicklig fridykare som lider av hajfobi. Denna fobi är väldigt mycket mer besvärande för Streeter, som ju ofta fridyker i hajrika vatten, än den hade varit för mig, som på sin höjd dyker i badkaret.


I dokumentären får man följa Streeters kamp för att övervinna sin rädsla. Hur hon börjar med att dyka tillsammans med relativt harmlösa hajar, för att sedan utmana sig själv mer och mer. Då hon till sist lyckas med det hon föresatt sig, alltså att kunna dyka obehindrat i sällskap av stora hajar är hon, helt berättigat, mycket stolt över sig själv.


En sak som hon påpekar under hela programmets gång är respekten för djuren. Att den människa som befinner sig i vattnet faktiskt gör intrång i djurens miljö, och får acceptera att spela efter deras regler, snarare än efter de mänskliga som råder på land.

Att jag därför skulle tycka det var ytterligt dramatiskt att Smith befann sig bara några meter ifrån en vithaj är uteslutet. Smith valde att surfa i dokumenterat hajrika vatten, och får därmed anses vara medveten om de risker som kan vara förknippade med hans beslut. Denna gång gick det bra, men det är inte säkert att marginalerna finns till hans fördel nästa gång.

2 kommentarer:

Ulrika sa...

Är inte den bilden fejkad? Det är väl en gammal bild som länge varit känd för att vara ett photoshopexperiment?

Anna G Rahm sa...

Det är mycket möjligt att den är. Jag kan inte tillräckligt om photoshop för att se skillnad på äkta och manipulerade foton. Men oavsett mina bristfälliga kunskaper vore det, för att uttrycka det måttfullt, en aning pinsamt för Aftonbladet.

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner