söndag 19 oktober 2008

Hur går det ihop?

Det är mycket jag inte förstår i samband med det amerikanska presidentvalet.

Idag kom det senaste, för mig helt obegripliga utspelet; nämligen att Colin Powell stöder Barack Obamas strävanden att bli president. Powell satt som utrikesminister under Bush, och Bush är ärkerepublikan, såvitt jag vet. Obama är... demokrat. Ändå deklarerar Powell sitt stöd för Obama.

Jag får inte den ekvationen att gå ihop. Är det någon som kan förklara för mig vad som pågår? Visserligen tycker jag att Powells val är det enda vettiga. Eller, jag omformulerar mig. Alla val som innebär att Sarah Palin inte får något alls att säga till om är kloka val. Alla val som innebär att skillnaderna mellan medborgarna i USA jämnas ut är kloka val. Och, den av presidentkandidaterna som uppfyller båda dessa är Obama, såvitt jag har förstått.

2 kommentarer:

John Olsson sa...

Att ni därhemma inte förstår mycket som sker här i USA beror helt enkelt att ni får er information från svensk media som ger fel bild av USA.

Svensk media ger en bild av USA enbart sett med svenska värderingar och ofta tillspetsad med vänster-tänkande.

Därför vet inte många svenskar att USA har liksom Sverige en blandekonomi med olika sociala program. Svensk media har inte berättat detta för sina svenska läsare/lyssnare så hur kan dom då förstå amerikansk politik?

Yuancheng sa...

Cross-party endorsements är ovanligt, men inte obefintligt i sådana hära sammanhang. Man får tänka på det faktum att båda stora partier i USA förmodligen skulle vara 4-5 olika partier om USA var ett europeiskt land. partierna fungerar snarare som valplattformar där det finns en gigantisk överlappning. Inom demokraterna finns t.ex allt ifrån rena socialister till s.k Blue dog democrats, och republikanerna har allt från anarkokapitalister till red tories.

Det går alltså inte ihop, för oss svenskar som är vana vid att politiker är mer trogna sitt parti än sina personliga åsikter.

En annan intressant detalj som svenska medier tydligen inte finner lika intressant är att senatorn Joe Liebermann, Al Gores vicepresidentkandidat i valet 2000, stödjer John McCain...

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner