söndag 5 oktober 2008

För framtidens skull

Belåtet konstaterar jag att DN gjort slag i saken och utnämnt Prosapolisen (även känd som Språkpolisen) till en egen myndighet. Den nyinstiftade myndigheten har en diger mängd brott att ta itu med, i många fall brott som i åratal bara tillåtits fortgå för att ingen instans har ansett brotten ligga inom instansens egen jurisdiktion.

Omsider kan språkets förflackning plana ut; den grammatiska korrektheten återvinna något av sin förlorade pondus, syftningsfel i meningslösa meningars uppbyggnad åter förpassas till den semantiska soptippen åtföljda av den pronominala konfusionen i medelsvenssons språk, och den raka ordföljdens skoningslösa härskartåg effektivt stoppas. Vikten av att korrekt kunna stava, den av sms- och msnförkortningstyngda snabbheten till trots får ånyo större uppmärksamhet. Att utöka sitt vokabulära skafferi medelst läsning torde också uppmuntras av denna beundransvärda myndighet.

Och, jag kan inte nog betona hur belåten jag är med instiftandet av Prosapolisen! Särdeles nöjd just idag, efter att ha sett den högst skrämmande dystopiska filmen Idiocracy. Där skildras ett framtida samhälle där dumhet och obildning är normen och den verbala förmågan att likna vid Neanderthalarnas.

Fram för Prosapolisen - för framtidens skull!

Inga kommentarer:

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner