måndag 1 december 2008

Inte en fråga om jämställdhet

Jämställdhet handlar inte om att vara likadana, utan om att vara värda lika mycket. Att göra Lucia-val till en jämställdhetsfråga är för mig helt befängt. Om man tror att jämställdhet betyder att det aldrig spelar någon roll vilket kön en människa har - att man och kvinna alltid är utbytbara i alla situationer - har man missuppfattat vad jämställdhet egentligen handlar om.

Lucia är en tradition som baseras på legenden om en verklig ung kvinnas liv (från Siracusa på Sicilien). Att då kalla det bristande jämställdhet, eller könsdiskriminering om en kille inte får vara lucia är löjligt.

Det som upprör mig i historien om Freddy Karlberg är snarare det faktum att han tilläts kandidera - och rektorn, när Freddy vann, självsvådligt ändrade vinnaren till en tjej. Det kan man kritisera. För har man tillåtit någon att kandidera, och röstningen har gått rätt till måste vinnaren accepteras och tillåtas stå som segrare (Bushs hanterande av röstsedlarna i förra valet, någon?).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Amir sa...

Du ger inte mycket för queerteoretiska resonemang, ser jag... :)

Anna G Rahm sa...

Vad jag anser om queerteorin är alldeles för långt för att redogöra här.

Anonym sa...

Nu har ju vårt lucifiarnde nästan ingenting att göra med Lucia från Syrakusa. Dessutom var det inte ovanligt - när luciafirandet kom till Sverige - att även män var lucia. Så traditionen att män kan vara lucia går tillbaka ända till 1700-talet.

Anna G Rahm sa...

Nja...

Om vi ska se över det riktigt gamla luciafirandet som du refererar till så kallades man som man inte för lucia utan för lussegubbe. För att nämna en av skillnaderna.

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner