måndag 1 december 2008

Början på ett tredje världskrig?

Bombattentaten i Mumbai kan få långt allvarligare konsekvenser för långt fler än det först verkade. Kanske kan de rentav ge upphov till ett tredje världskrig.

Både Pakistan, därifrån attentatsmännen påstås komma, och Indien är kärnvapennationer - det måste man hålla i bakhuvudet när man pratar om situationen där. Det är inte två urfattiga nationer som i princip står utan försvarsmakt, utan båda kan uppamma rejäla trupper med kraftig vapenbestyckning. Med tanke på kärnvapeninnehavet blir situationen lätt väldigt hotfull och väldigt allvarlig. Flera gånger tidigare har länderna börjat rassla med vapnen för att skrämma motparten till lydnad. De gångerna har det förlöpt väl, och inskränkt sig till ytterst lokala stridigheter, men den här gången, när det tycks finnas en "riktig anledning"? Jag sätter mitt hopp till att internationella organisationer stöder och bistår den indiska regeringen i att undvika vedergällning, för ett kärnvapenkrig är inte vad världen behöver. Vi såg hur det gick i Hiroshima och Nagasaki, och behöver inte se det igen.

Med tanke på all den prestige som finns länderna emellan tror jag inte att något av länderna skulle backa för en utmaning. Läget har ju varit spänt ända sedan 1947 när Indien, och Pakistan bildades som två skilda nationer - idag ser man det tydligast i Kashmir, men spänningar mellan hinduer och muslimer förekommer på fler ställen.

Det ryktas om att attentatsmännen var speciellt utvalda för att delta i attacken i Mumbai, huruvida det ligger någon sanning bakom det eller inte återstår att se. Det sägs också att man genom attackerna hade hoppats kunna överglänsa al-Qaidas dåd den 11/9 i USA. Än så länge tror jag inte att man kan dra några som helst slutsatser kring vad man hade hoppats uppnå med attentaten i Mumbai - frågan är om man någonsin kommer att få entydiga svar på det. Något som emellertid blir tydligt i och med dessa attentat är att Indien numera faktiskt är att betrakta som en stormakt, även i andra sammanhang än cricket. Det är inte så konstigt, visserligen, med tanke på hur stor del av västvärldens ekonomi som gradvis flyttas över till det britterna refererade till som juvelen i kronan.

Precis som skedde i USA efter 11/9-attackerna har säkerheten skärpts i Indien, och den första politiska syndabocken har fått avgå. Jag begriper inte riktigt vad man hoppas att vinna på att inrikesministern får lämna sin post, utan det ter sig mest som en symbolhandling för mig. Samtidigt som landet börjar återhämta sig från den akuta chocken kommer rapporter om nya terrorhot; denna gång mot rickshaws; alltså de trehjuliga taxibilarna som man ser så många av på indiska gator.

Min gode vän som bor strax utanför Mumbai ringde mig ett par dagar efter attentaten för att tala om att allt var väl, och att samtliga i hans familj var välbehållna. De var skakade, men inte värre än så, och han berättade om hur spöklikt tyst allting var. Samma sak hörde jag berättas av en vän som var på Sri Lanka när tsunamin slog till, och av en bekant som befann sig i New York den 11/9. Alla har de pekat på den obeskrivliga tystnaden som infunnit sig på annars folkrika och ljudliga platserna efter att det otänkbara har hänt. Man hör ofta talas om lugnet före stormen, använt både bildligt och bokstavligt. Kanske borde man också börja tala om lugnet efter stormen, för ett sådant verkar uppstå, i alla fall bildligt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Fick kännedom om denna artikel i dag. Väl värd att läsa:

http://www.vijayvaani.com/FrmPublicDisplayArticle.aspx?id=265

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner