söndag 7 december 2008

Ett utspel riktat till finanseliten?

Köpa svenskt, och köpa svenskt... Det tycker überministern att vi som solidariska medborgare ska göra för att stödja en ekonomi i kris. Och, det förstår jag att han uppmanar folket till. Hans och allianspackets räddningspaket innehöll ju inte så mycket konkret för att stödja vare sig medborgare eller företagsliv. Visst är det enklare då att gå ut i media och uppmana svenskarna att göra en insats för rikets finanser under kommersialismens högtid.

Vad Herr Überminister inte kan ha tänkt på är dels att det inte finns så många svensktillverkade varor i handeln att köpa efter alla utförsäljningar, och dels att de som finns betingar ett betydligt högre pris än sina utländska "konkurrenter" - och med tanke på de neddragningar i privatekonomin som Herr Friedrich und Kompanie har åsamkat en stor del av folket är vi många som, även om vi skulle vilja, inte har råd att följa uppmaningen. Du förstår, Herr Überminister, att pengarna vi får, vi som är arbetslösa, sjukpensionärer, barnlediga, ålderspensionärer eller sjukskrivna, räcker inte till mer än det billigaste alternativet (om ens det). Nej, för oss är det tur att även utländska varor genererar arbeten i Sverige (så vi ändå kan få känna oss som "goda patrioter"...), även om de inte alltid håller samma kvalité. Men, dina ord kanske inte var riktade till oss, utan till dina kapitalistkompisar i företagstoppen; den där lilla klicken som får bonusar och månadslöner som motsvarar flera årsinkomster för oss - en betydligt större grupp.

Jag tycker förresten det är väldigt underligt av überministern att gå ut med denna protektionistiska devis efter att så hårt ha kritiserat Obamas handelspolitik för att vara just... protektionistisk. Fast, det klart, kappvänderi har alltid varit en merit inom det politiska arbetet - så länge det inte gäller något som en majoritet av väljarna tycker (tänk FRA och IPRED) - så varför skulle man ändra på det nu?

Tango för enbenta har skrivit om det, likväl som På tal om politik och mängder av andra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner