torsdag 27 november 2008

Tack Åsa, Lisa, Maria och Veronica

Jag bugar och bockar åt Åsa Petersens ledarkrönika i Aftonbladet, daterad 081127. Äntligen är det någon som ser vad moderaterna håller på med; att ta över och legitimisera de högerextremas rasistiska budskap. Tack, Åsa! Det senaste av en lång rad exempel är det "invandrarkontrakt" den största brunskjortan i moderaterna, Per Schlingman, har föreslagit, och som har hyllats och tagits emot med öppna armar av det politiska etablissemanget. Som jag har sagt tidigare är detta kontrakt fullständigt onödigt, och ett allvarligt symptom på institutionaliserad rasism. Vi har redan ett kontrakt som anger vilka ramar vi har att hålla oss inom för att fungera i det här landet; och det är Sveriges Rikes Lag. Denna är fullt tillräcklig, antingen man är etnisk svensk, flykting eller invandrare.

Lisa Magnusson tar i en välskriven krönika upp det kanske mest fundamentala för en lyckad integrationspolitik; nämligen att lyckas med att få de nya invånarna i landet att känna sig välkomna. Många människor ser inte till fenomenet integration som något ömsesidigt, utan som något som den nyinflyttade ensam ska stå för. Men, så är inte fallet. Integration är något som i högsta grad är en ömsesidig process; ett givande och ett tagande. Jag tror att det är just denna attityd som behöver bankas in i de svenska medvetandena, att man även som svensk måste bjuda till lite, att man inte längre tillämpar det fullständigt absurda fenomenet med assimilationspolitik (alltså där man strävar efter att hjärntvätta den nyhitkomne och ersätta alla traditioner, vanor, värderingar och åsikter med de "svenska" motsvarigheterna).

Maria Ferm har skrivit om hur moderaternas retorik osar främlingsfientlighet, Veronica Palm skriver om den absurda tanken med ett kontrakt om värderingar, och Sydsvenskan menar att denna moderata linje kan öka intresset för svennedemokraterna - något som jag verkligen tycker är en mardrömslik framtidsvision.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

Kraxpelax sa...

Olof Palme! Lena Gräns! Cats Falck! Carl Algernon! Ingvar Heimer! Hilding Eek! Gunnarsson! Makarna Winbergh!

http://kraxpelax.blogspot.com/

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner