lördag 29 november 2008

Nygammalt nytt och gammalt

Att köpa sina julklappar på loppis är en alldeles strålande idé! För, precis som familjen i aftonblaskans artikel om saken framhåller är föremålen man köper och ger bort nya för mottagaren, oavsett prylarnas faktiska ålder.

Jag har själv under ett antal år tillämpat principen att köpa saker på second hand, Tradera, Kupan eller loppisar/bloppisar, och ingen har hittills tagit illa upp. Varför skulle man förresten det? Människor som aldrig har handlat på loppis kanske föreställer sig en massa fullständigt värdelösa prylar, nednötta bortom igenkännlighet, och idel föremål som borde ha hamnat på tippen i stället. Visst finns denna typ av prylar på loppis, men även saker som är i princip oanvända, i nyskick och fullständigt brukbara en mycket lång tid framöver. Varför då betala tiofalt mer för samma sak, bara för att få ett kvitto ifrån en "riktig" affär på grejen? Dum konsumtion är vad det är.

I synnerhet i år, med resultatet av den ekonomiska utslagningspolitiken och den internationella finanskrisen i plånboken, är loppisar och nätauktioner räddningen för att det överhuvudtaget ska bli några julklappar köpta i denna familj. För, jag törs inte riktigt hoppas på det extra barnbidrag som både (s) och (v) tycker bör betalas ut inför julen.

Till alla er som kommer att tycka att det är en fråga om prioriteringar, att alla har råd att köpa julklappar till sina barn kan jag säga direkt att om man har levt på marginalerna en lång tid finns det inga utgifter kvar att prioritera bort, och alltså inga pengar att trolla fram till julklappar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner