söndag 30 november 2008

Inte längre säkert att demonstrera mot fascismen

Den 30/11 brukade jag, med början i mitten av 80-talet se till att vara nere på stan för att med min närvaro (i sällskap av många, många andra) tyst protestera mot den högerextrema demonstration som brukade förpesta gatorna med sina xenofoba, människofientliga budskap. Men, fredliga motdemonstrationer är inte längre den gängse modellen.

Numera bör man hålla sig inne, för nu har AFA kommit med i bilden. AFA tycker att det bästa sättet att protestera mot högerextrema mörkerkrafter är att vandalisera och bruka våld. Personligen tror jag verkligen inte att det är det klokaste sättet - det skadar mycket mer än det hjälper. Jag är säker på att man skulle vinna mycket mer om alla vi som inte tycker att de högerextrema idealen hör hemma i en modern demokrati skulle samlas, och genom vårt blotta antal visa hur många fler än brunskjortorna vi är.

Men, så länge AFA har tagit till sin uppgift att leda motdemonstrationer mot extremhögern är vi många humanister och antifascister som hellre stannar hemma.

Här kan man läsa andra bloggare: Röda Malmö, som diskuterar hur polisen skyddar demokratins fiender, Biology & Politics, som undrar varför AFA genom sitt beteende närmast går de högerextremas ärenden, Svensson, som säger att vänstern gör rätt i att protestera mot de högerextrema, men använder fel metoder, och sist men inte minst Jinge, som skriver hur alliansen bäddat för, och banat väg för den extrema högern.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Saint S.B sa...

väl sagt. högerextremiterna är ljusskygga människor men en dold agenda vi inte vet hälften av. detta måste protesteras mot men om afa ska tillfredsställa sin våldsromantiska dagdrömmar så fot tillfälle ges vinner snart högerextremisterna över den vanlige svensson på sin sida.

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner