fredag 10 oktober 2008

Tvåhundringen

Att en majoritet av kvällstidningens läsare vill se Astrid Lindgren på 200-kronorssedlarna är egentligen ingen överraskning, tycker jag. Barnboksförfattarinnan är förmodligen den svensk som flest pratar om med beundran och nostalgiska läsminnen i blicken. Astrid Lindgren får, i likhet med andra barnboksförfattare, inte alls lika stor uppmärksamhet eller uppskattning som författare som riktar sig till vuxna.



Under hennes levnad var det en stor andel människor som önskade att hon skulle belönas med ett Nobelpris, men att hon inte fick något vet vi alla. Och, det tycker jag var rätt. För, ingen kan anklaga Svenska Akademien för att utse Nobelpristagare utefter allmänhetens popularitet. Popularitetspriser finns det gott om andra organisationer som delar ut.

Begrundar sitt livsverk.

Emellertid tycker jag gott att hon gjort sig förtjänt av att pryda våra sedlar. Hellre Astrid än Alfred Nobel, som kom på andra plats i omröstningen. Nobel och hans livsverk har redan uppmärksamhet så det räcker - både positiv i form av Nobel-prisutdelningen, och negativ i alla de bomber som dagligen avfyras runt om i världen.

Inga kommentarer:

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner