onsdag 22 oktober 2008

Tugga noggrant

Att kasta i sig maten har aldrig rekommenderats - tvärtom förespråkar många förstå-sig-påare att man ska låta måltiden ta tid, och att man ska tugga varje munfull noggrant.

Smörgås- och julbord är det lätt att äta på tok för mycket av.

Idag kommer ytterligare ett argument till varför måltiderna ska få ta tid. Det är nämligen lättare att gå upp i vikt om man kastar i sig maten. Det lär ta ungefär 20 minuter för maten att nå ner i magsäcken, och för hjärnan att förstå att man är mätt. Om man då kastar i sig maten på betydligt kortare tid än så, hinner kroppen alltså inte känna att den egentligen har fått nog, utan man äter för mycket.

I synnerhet män riskerar att drabbas av snabbätarfetma - risken ökade med 84% enligt en japansk undersökning. Och, med tanke på hur svårt det är att gå ned i vikt borde fler låta måltiden ta sin tid - det lönar sig i längden.

Inga kommentarer:

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner