måndag 13 oktober 2008

Retoriskt fuffens och tjuvnyp

Partiledardebatten som visades i Agenda igår kväll bjöd inte på så många politiska nyheter, utan mest små retoriska fuffens och tjuvnyp. Alliansens företrädare lät som om de ätit kassettband till frukost, och led av uppstötningar av samma bandsnutt hela tiden; vi har sänkt skatterna för arbete, vi har sänkt skatterna för arbete, vi har sänkt skatterna för arbete. Det blir lite tröttsamt att höra samma förbaskade mening som svar, oavsett hur frågan är ställd.

Dessutom kunde man höra ett ordkaperi. Plötsligt pratade alla de allierade om ordning och reda, både här och där. Tidigare har dessa begrepp varit förbehållna Jan Björklunds högdisciplinära skola. (Jag stöder till viss del Björklunds skolpolitik, men det är inte den jag vill diskutera här.)

Maud Olofsson såg ut som en elak grannfru, som förtretat läxade upp grannbarnen som lagt sockerbitar i bensintanken när hon var tvungen att besvara frågor med annat än att de sänkt skatterna för arbete.


Den ende som var i riktig högform, delade ut retoriska örfilar både hit och dit, och som bjöd alla närvarande och tittande på ett antal skratt, var Lars Ohly. Sällan har han visat sig så på hugget. Han antecknade så att pennan glödde, tog för sig av möjligheterna att yttra sig - och gjorde det dessutom kort och slagkraftigt - och föreföll mer än redo att tillhandahålla ett alternativ till alliansens politik. Det återstår att se om Sahlin och Wetterstrand lyckas nå ening med Ohly före valet, på det sätt som de idogt försäkrade tv-publiken.

Men, till sist undrar jag vad i helvete überminister Reinfeldt menade då han, som svar på om kostnaderna för socialbidrag hade ökat under alliansens mandatperiod sa: Om det är så att kostnaderna för socialbidrag har ökat vet jag vad det beror på. Men, om vi ska diskutera flyktingpolitik får vi göra det vid ett särskilt tillfälle.

Förlåt mig?! Att den förbannade ägghuvade girigbuken har mage (!) att stå i direktsänd tv och skylla hela ökningen av socialbidragskostnader på felaktigt flyktingmottagande tyder på en allvarlig förnekelse av verkligheten.

Überminister Reinfeldt verkar helt ha förträngt alla åtstramningar han gått i täten för under sin regeringsperiod. Alla de människor som är sjuka, men som nekas ersättning från Försäkringskassan. De människor som inte kan få livet att gå runt på den skamlöst låga arbetslöshetsersättningen regeringen tycker de ska klara sig på. Och, alla de som står utan arbetslöshetsersättning för att avgifterna för att ingå i fack och a-kassa blev för höga, genom Reinfeldts försorg. De ökade socialbidragskostnaderna kan ingen flykting klandras för - såvida inte überministern själv sökt asyl i Stockholm från krigshärden Täby.


Och, inte minst: überministerns uttalande, och felaktigt riktade anklagelse visar att Sverige inte går säkert från xenofob närvaro i riksdagen - ens om svennedemokraterna, de brunskjortorna - hamnar under 4%-strecket i nästa val.
 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner