måndag 6 oktober 2008

Katters med näsa för det extra

Att katters luktsinne överglänser de flestas kan man fråga vilken kattägare som helst. Även om just mitt hushålls lilla älskvärda kattfröken ännu inte har hittat några vapengömmor, likt katterna i Karlstad, råder det inga tvivel om vad hon kan lukta sig till.

Vi har flera gånger experimenterat genom att ställa ner oöppnade kattmatskonserver på golvet - alla burkar av olika smak och innehåll - och låtit henne "välja" vilken mat hon helst vill ha. Och, det slår aldrig fel. Det är alltid en burk som tilldrar sig extra intresse, och som hon ägnar mycket mer uppmärksamhet än de andra - hon gör alltså ett tydligt val.

En annan katt som är väldigt lik vår luktspecialist.

Det låter kanske naivt, och godtroget att anta att en katt kan göra ett aktivt matval genom att lukta genom oöppnade konservburkar, men jag har belägg för att det är just det hon gör. Om jag dristar mig (det är enbart jag som kan ge henne mat, annars äter hon inte) att ge henne mat med en annan smak, alltså ur en annan burk än den hon valt matvägrar hon! Hon äter inte förrän "rätt" mat ligger på tallriken.

Förklara det den som kan, om det inte beror på att hon faktiskt kan lukta sig till innehållet i burken...


Detta skulle vår katt aldrig äta:


Musikaliska katten Nora:

1 kommentar:

Karin sa...

Eller också finns det helt enkelt kvar doftspår från tillverkningen (innan burken stängs) utanpå burkarna... men inte är det mycket mindre imponerande för det!

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner