söndag 12 oktober 2008

Handling och konsekvens

Angående barnuppfostran skriver kvällstidningen, som vill göra oss läsare bättre på allt, om Madeleine och dottern Yasemin. Tidningen påstår att tv-programmet SOS-familj, där de båda deltar ska sändas på 3:an på tisdag. Det tycker jag låter väldigt underligt eftersom jag råkade se just detta avsnitt igår eftermiddag på 3:an. Sedan när började man göra reklam för reprisen av reprisen på tv-program?

Hemma hos familjen råder fullständigt kaos, eftersom 12-åriga Yasemin helt har tagit över kommandot, och styr och ställer helt efter eget huvud. Mamman är maktlös, och har inte mycket till stöd i sillmjölken till pojkvän hon har skaffat sig. Med hjälp av nannyn återfår Madeleine ett visst mått av kontroll över situationen, efter ett antal maktkamper med dottern.


En annan sorts jasmin.

Precis som några andra bloggar snuddat vid tror jag knappast att situationen med dottern som inte lyder är något nytt fenomen, eller något som uppstått över en natt. Snarare tror jag att grunden till hennes beteende etablerades redan då hon var mycket liten. Om hon hela tiden fått som hon har velat genom att skrika, gråta och ropa, har hon aldrig haft någon anledning att sluta göra på det viset.

Jag är glad för familjens skull att de fått hjälp att bryta den onda cirkeln, och hoppas att de lyckas hålla kvar maktfördelningen som uppstått. Sist men inte minst vill jag råda alla föräldrar med små barn till att tidigt visa vem som bestämmer, vara konsekventa (t.ex. absolut nolltolerans mot svordomar), och inte vara rädda för att hävda er som vuxna. Man blir inte en sämre mamma eller pappa för att man säger nej, tvingar, eller bestraffar ibland. Handlingar leder till konsekvenser för alla - stora som små.

2 kommentarer:

Chiilla sa...

Hej !

Detta låter så enkelt....men stämmer inte i praktiken.! tyvärr
Våra flickor har haft strama tydliga regler hemma, där många frågat hur de kan vara så lugna ordningssamma o väluppfostrade!
Tills nu...Ena dottern 17 år, fick här diabetes för ett par månader sen o vart totalt förbytt!
Vart tog hon vägen..Vad hände...Vi känner inte igen henne nån i familjen....gapar, svär, skriker, stökar ner, "fel gäng" festar, ljuger, Helt vidrig-rent ut sagt..
-Vi känner oss totalt maktlösa !
Ju mer vi säger åt henne...med utegångsförbud, indragen månadspeng-blir det ändå bara värre....Inget verkar bita !!!
-INTE KUL! Vi har kontakt både med Skola, kuratorer.

- Vi saknar våran glada dotter !

Anna G Rahm sa...

Irritabilitet och beteendeförändringar är ju två, om än inte bland de vanligaste, symptom på diabetes. Kanske, vilket jag hoppas på för er del, kommer er glada dotter tillbaka då diabetesbehandlingen justerats till precis rätt nivå för henne.

Jag hoppas att det löser sig för er!

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner