lördag 4 oktober 2008

Dödens konsulter

Det ger en skarpt bitter smak i munnen att läsa att svensk militär bistår den afghanska militärens strider. Själva förklarar militären det med att deras uppdrag i Afghanistan är att ge råd, precis som man nu gör om än tillfälligt vid fronten.

Emellertid framgick ingenstans i regeringens beslut, då man godkände operationen, att officerarna skulle vara närvarande i stridigheterna. Officerarna
nekar till att ha deltagit i striderna med vapen i hand, men tillstår att de befunnit sig väldigt nära själva stridslinjen.


Om Sverige ska ha trupper stationerade utomlands, tycker jag det är väldigt viktigt att deras uppdrag preciseras in i minsta detalj, och att man i görligaste mån undviker direkta konfrontationer med "fiendesidan". Sverige är ett neutralt land, i alla fall formellt, och i några år till, och borde inte riskera denna status genom sådana tvivelaktiga militäroperationer som den som just nu pågår i Afghanistan.

2 kommentarer:

Kim sa...

När vi skickar beväpnade soldater till ett konfliktområde är det för att om det blir nödvändigt kunna använda våld. T.ex. för att skydda lokalbefolkningen och då är det mycket viktigt att "fienden" vet att om de bråkar med våra soldater då går det illa. När man definerar hur var och när soldaterna ska få använda våld måste man vara medveten om att man spelar med deras liv.
Men jag håller definitivt med om att varje gång vi skickar trupp då måste de ha ett klart och tydligt uppdrag som är möjligt att genomföra. Och de måste också ha Svenska folkets stöd. Jag har varit i Kosovo och jag skulle kunna tänka mig att åka till Afghanistan men om inte en majoritet av Sveriges befolkning stöder "insatsen" ja då vill jag inte åka.

KristjanT sa...

Många uppfattar Karzairegering som en marionett regering tillsatt av USA.
Förklaringen till att vi har svenska soldater i Afghanistan är antagligen till stor del beroende av bl a.
1. Att en del svenska politiker vill att vi går med i NATO. Vi bör därför lämpligen intensifiera våra relationer med NATO.
2. Att en del av våra industrier är beroende av amerikansk teknik/pengar.
Vår industri producerar bl a klusterbomber åt USA i Irak.
3. Att befolkningen genomlider stor terror verkar inte vara väsentlig faktor bakom regeringens beslut.

Genom stöd till Karzai har vi tagit ställning för marionettregeringen och därför fortsatt utövande av terror från amerikanernas sida. Inte för nationen.
Indirekt använder vår regering alltså skattepengar för stöd till utövande av terror utomlands.

Ta i stället bort alla militärer från Afghanistan och låt invånarna själva bestämma om de vill ha hjälp av oss.

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner