onsdag 1 oktober 2008

Bokstäver och andra krumelurer

Jag älskar bokstäver! Eller skrivtecken snarare. Det spelar egentligen ingen roll om jag förstår vad det står eller inte. Skönheten i det skrivna räcker oftast. Svepande linjer, eller raka hörn. Sammanbundna eller fristående. I löptext eller som enstaka ord.

Titta till exempel på detta fantastiska alfabet; det armeniska.


Jag kan inte riktigt bestämma mig för om det liknar det ryska alfabetet, eller inte. Döm själv.


Eller är det så underligt att det armeniska alfabetet faktiskt liknar det amhariska alfabetet mer (som jag ibland frestas att tycka)?


Medge att det finns lite för många likheter mellan det armeniska alfabetet och det amhariska för att det bara ska kunna vara en slump.

Eftersom ett används i Centralasien, och ett på Afrikas horn börjar tankarna surra i huvudet på mig. Hur kommer det sig att likheterna är så stora mellan två alfabeten som är så geografiskt åtskilda? Kan det månne vara religionen som spelar in?

Det amhariska alfabetet bygger på ett oerhört gammalt språk som heter ge'ez, och som numera enbart används i liturgiska sammanhang i den koptiska etiopiska kyrkan. Och Armenien är ett land där många är djupt kristna... Jag vet inte, som sagt. Men, jag låter gärna min fantasi eggas och utmanas för att hitta samband.

Om du känner till mer om en potentiell beröringspunkt, eller annat "värdelöst" vetande lyssnar jag gärna på det du har att säga.

1 kommentar:

Susannie sa...

Jag är förtjust i bokstäver och siffror som du skrev i ett inlägg i betraktarens ögon finns skönheten!
http://www.smyckadegipskvinnor.se

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner