måndag 22 september 2008

Det tredje könet

Hijras, som jag har nämnt vid ett tidigare tillfälle, kallas ofta för det tredje könet. Hijras förekommer framför allt i Indien, men även i Bangladesh och Pakistan.

Hijras kallades tidigare för eunucker, och historiskt fanns ett krav på kastrering för att räknas som hijra, men denna sedvänja anses inte längre nödvändig. Men, den som väljer att ändå genomgå kastrering - utan bedövning! - åtnjuter därigenom en högre status inom hijra-samhället.

Emellertid har hijras ännu, trots sin låga kast, en unik position i det indiska samhället. De bjuds in för att dansa och sjunga på religiösa högtider, bröllop och i samband med pojkars dop. Myten säger att en hijra som våldgästar en sådan tillställning är i stånd att kasta en förbannelse över individer av hankön, så därför tar de flesta det säkra före det osäkra och bjuder in hijras.

Detta var bara fragmentariskt spridda fakta om hijra. Jag hoppas därför att du vill läsa den utförliga artikel om hijras som finns i Sydsvenskan. En historisk förklaring till fenomenet hijra kan du hitta här (på engelska), och Wikipedia skriver såhär. En snutt från en hijrafestival kan du se här, om du föredrar rörliga bilder.

Inga kommentarer:

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner