tisdag 26 augusti 2008

Rättslösa hyresgäster

Som hyresgäst blir man uppenbarligen mer och mer rättslös. Inte nog med att fastighetsägaren kan hävda att det inte beror på eftersatt skötsel om det springer råttor och andra skadedjur i fastigheten. Nu ställs också hårdare krav på flyttstädning och fler utflyttade hyresgäster krävs på ersättning för "orimligt" slitage. Hur bevisar man det? Ska man behöva fotografera samtliga rum vid inflyttandet och utflyttande för att eventuellt använda som bevis om en konflikt skulle uppstå?

Vad som är rimligt slitage är i högsta grad beroende på hur många människor som delar bostaden och i vilken standard lägenheten hade vid inflyttandet i den samma (en nyrenoverad lägenhet är lättare att hålla i toppskick än en redan gammal och sliten). Jag vågar påstå att andelen människor som medvetet vandaliserar lägenheten de bor i är försvinnande liten. Ingen, vilken socioekonomisk eller kulturell bakgrund man än har vill bo i en soptipp.

2 kommentarer:

Oscar Fredriksson sa...

Hörde idag om ett utredningsförslag där man vill ta hårdare tag mot oseriösa hyresvärdar, ett steg i rätt riktning kanske.

Anna G Rahm sa...

Ja, det får man hoppas. Risken är bara att de kommunala bostadsföretagen inte kommer att inkluderas i dessa hårdare tag; och det är ju inte enbart i den privata svängen det finns problem.

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner