tisdag 26 augusti 2008

Inkomstprovabarnbidraget.nu

Det förefaller mig som om inkomstprövning av barnbidraget (något som med jämna mellanrum diskuteras här - och som sannerligen bör tillämpas!) borde komma upp till debatt även i Frankrike. Ingen kan väl säga att Brangelina är i behov av barnbidrag på 15.000 kronor i månaden. De har belopp med betydligt fler nollor efter sig på sina bankkonton redan.

Varför inte ge pengarna till de familjer där barnen behöver de extra slantarna? Varför inte rentav öka barnbidragen till de familjer som är i bäst behov av det, i stället för att ge några kronor i "fickpengar" åt de som redan lever i fullständigt överflöd?

2 kommentarer:

Daniel sa...

Slippery sloap.

Varför inte avgiftsbelägga skolor för de familjer som har råd att betala för sig? Svaret stavas "generell välfärd". Brangelina betalar nog betydligt mer i skatt än de får tillbaka i form av barnbidrag och systemet har därmed redan en utjämnande effekt. Dessutom, hur mycket skulle det inte kosta att inkomstpröva barnbidraget, jaga fuskar (som inte anmält högre inkomster etc.)?

Barnbidraget i Sverige tillkom inte för att utjämna ekonomiska skillnader mellan olika rika barnfamiljer - utan för att utjämna ekonomiska skillnader mellan de som har barn och de som inte har barn! Utifrån att detta var den ursprungliga tanken gör barnbidraget fortfarande en insats för det som det var tänkt att göra.

Anna G Rahm sa...

Att inkomstpröva barnbidraget skulle inte behöva kosta ett öre. Det finns datorer med register som kan samköras nuförtiden, vet du. Registersamkörning görs redan idag i många andra sammanhang, så varför inte här också? I synnerhet som inkomstuppgifter inte är hemliga i Sverige.

Du kan inte utgå ifrån vad barnbidraget hade för ursprungligt syfte, det bryr sig regeringen inte om gällande andra bidrag och allmänna försäkringar så varför ska barnbidraget vara heligt?

Med tanke på allt snack om att statskassan behöver spara vore en inkomstprövning av barnbidraget en guldkalv. Eller, törs man helt enkelt inte pröva barnbidraget? Det skulle ju slå emot de välbärgade, gubevars...

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner