torsdag 24 juli 2008

Neo-fascism inom ramen för EU?

Italien går alltmer tillbaka till sina fula fascistiska rötter genom den senaste tidens allt hårdare invandringspolitik.
Mussolini, fascistisk ledare i Italien 1922-1943
Idag kan man läsa att parlamentet godkände det omstridda lagpaket, som bl.a. ger domstolar rätt att döma utländska brottslingar hårdare än italienska, även om de begått samma brott. Det blir även ett brott att befinna sig illegalt i Italien - och kan ge 4 års fängelse.

I Genève-konventionen, som reglerar invandring, står att alla ska ha rätt att söka asyl, utan att hotas av fängelse. Kommer det i framtiden att vara möjligt i Italien?

Som en liten ljusglimt i eländet kan man emellertid läsa att Berlusconis anhang tvingats omarbeta det lagförslag som skulle tvinga alla romer i Italien att lämna fingeravtryck i samband med folkräkningen som nu pågår. I det nya påbud som kommit till, efter att man världsomspännande publicerat de fruktansvärda bilderna på de två drunknade romska flickornas kroppar liggande på en strand mitt bland solbadande, oberörda italienare, har barn under 14 år undantagits från kravet på fingeravtryck.
Han ser minsann lite trängd ut, Berlusconi.
Men, satt i proportion till de andra lagarna som antagits är det bara en liten, liten droppe i havet. Varför agerar inte EU? Skulle man inte harmonisera lagstiftningen för medlemsstaterna? Eller, är det så att dessa lagar speglar den framtid övriga medlemsstater går till mötes?

Inga kommentarer:

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner