torsdag 24 juli 2008

En allmogens balkväll på slottet

Att Allsång på Skansen drabbats av ett tittarras ser jag som ett sundhetstecken hos svenska folket. Varje sommar i över ett decennium har invånarna uppfört sig som om vore de kollektivt fångna i allsångspsykos. Kanske har äntligen de senaste årens stigande förskrivning av psykofarmaka gett resultat - och botat svensken från detta offentliga lallande. Tisdagkvällarna har i flera, flera år inneburit ett totalstopp i de flesta samhällsfunktioner mellan 20-21, det var ju allsångstid, gubevars.

Man har så listigt klurat ut vilka publicitetshungrande artister (ibland med plånböcker för tunna för att själva kunna bekosta en reklamkampanj som når lika djupt in i folkhemmet) man ska bjuda dit - helst en stjärna för varje generation, så att hela familjen kan vara med och trivas i mysgemyt. Den moderna tidens Karusellen eller Nygammalt.

För att skänka ytterligare stjärnglans åt kvällen, och göra den till en allmogens balkväll på slottet, lockas en mängd ansikten "kända från tv" dit, bara för att sitta i publiken och tralla och le. Den klämkäcke programledaren kan, om han har riktig tur, få ta några ystra danssteg med en bedagad skådespelerska, söndertuperad sångerska eller varför inte ett semesterledigt nyhetsankare - allt beroende på vem som råkar sitta närmast bänkradens slut.
Programledaren, ja. Denne högljudde man, med en klädsmak de flesta 5-åringar lätt skulle överträffa, förutsätter i så gott som vartenda avsnitt att publiken enbart kommit dit för att få höra hans taffliga sånginsatser i egenskrivet tramsmaterial - oftast med texter och melodier som likaväl även de kunde ha skrivits mer innehållsrika och varierade av 5-åringar.

Kort sagt är Allsång på Skansen det Marx kallade religionen, nämligen ett opium för folket. Och, om vi inte vill se ytterligare en generation växa upp till allsångolister, som
när som helst är beredda att stämma upp i vilken trösterikt bortglömd slagdänga som helst - utan tanke på varken tid, rum eller lämplighet - måste vi alla ta vårt ansvar och stoppa denna drog medan det fortfarande är möjligt!

Inga kommentarer:

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner