fredag 5 december 2008

Även allianspolitiker tänker visst ibland...

Ett av de vettigaste politiska förslag jag har hört på länge är det från Camilla Lindberg (fp), som trots att hon tillhör ett alliansparti faktiskt verkar anse att människor själva fortfarande har rätt att bestämma över sina liv. Camilla tycker att man borde avskaffa totalförbudet mot rökning på krogen, och i stället låta varje krögare själv bestämma hur man vill lösa frågan. För dem som vill fortsätta driva stället helt rökfritt vore det alltså fritt fram, men också de som egentligen vill tillåta rökning i hela eller delar av restaurangen skulle få göra det. Ett mycket bra förslag, som sagt. Emellertid har jag inte så stort hopp om att det kommer att gå igenom, men det är ändå glädjande att se att till och med allianspolitiker tänker ibland, även om de inte låter det lysa igenom så ofta.

3 kommentarer:

Anders Schröder sa...

eller så är det kanske du som inte tänker som vill påtvinga människor att andas in gifter så fort de vill gå på krogen. Jag är inte intre4serad av att få andras cancerrök i mina lungor.

Anna G Rahm sa...

Det är det som är så fiffigt med hennes förslag; att varje krogägare själv får bestämma hur han/hon vill lösa rökfrågan. Han/hon får möjlighet att göra hela, eller delar av restauranglokalen rökfri, eller tillåta rökning. Med andra ord är det ett förslag som både låter dig och mig gå på krogen utan att störas av den andres beteende. Jag kan med gott samvete njuta av min cigarett utan att få njutningen påverkad av dina irriterade blickar.

Niklas sa...

Så var det ju innan också, men nästan inga ställen var så tobaksfria att inte arbetsmiljön var pest eller allergiker var utestängda. Ytterligare många kände obehag.

Om förbudet avskaffades skulle visserligen säkert fler ställen förbli tobaksfria än som var tobaksfria innan förbudet, men på mindre och medelstora orter skulle valfriheten ändå vara begränsad.

Dessutom skulle det fortfarande innebära arbetsmiljöproblem för de som jobbar på krogen. Det är inte rimligt att tvingas andas in giftig rök som leder till hälsoproblem på sin arbetsplats. Speciellt inte när det finns en så enkel lösning på problemet!

Detta är ytterligare ett exempel på att allianspolitiker, när de tänker, bara tänker på sig själv. Eller för att citera en bra kommentar på Alliansfritt Sveriges blogg:

Liberalerna försvarar "friheten att kunna vara en skitstövel på andras bekostnad".

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner