lördag 11 oktober 2008

Live slow, die old

Clara Meadmore har hittat sin egen förklaring till sin höga ålder - hon fyller 105 år idag. Enligt den rara lilla damen är hemligheten att hon har avstått från att ha sex. Celibat har många gånger förordats som lösningen på många problem; inte minst oönskade graviditeter, spridande av könssjukdomar och som ett sätt att hindra en exploderande befolkningsökning. Men, att celibat också skulle vara en väg till ett sekellångt liv har jag aldrig tidigare hört.

Å andra sidan säger man ju "live fast, die young". I det uttrycket har jag alltid tagit för givet att det, vid sidan av diverse kemiska substanser också funnits en riklig andel vin, kvinnor (eller män, beroende på vilket håll man är lagd åt) och sång. Så, vid närmare eftertanke är Claras resonemang kanske inte så underligt ändå.

Men, att som flera andra bloggare beklaga hennes beslut, och baserat på hennes självvalda avhållsamhet ömka henne för vad hon gått miste om, tänker jag inte hemfalla åt. Det man aldrig har upplevt saknar man inte heller.

Inga kommentarer:

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner