lördag 11 oktober 2008

Silkesvantar och andra bullar

Jag tycker det är så trist att Idol förlorat så mycket i kvalité i år. De tävlande har inte samma lyskraft, som vissa av deltagarna tidigare år, med några undantag. Loulou, Lars och Anna kommer säkert att kunna betala hyran med hjälp av pengar de tjänat på sina röster framöver. Men, de andra?

För att inte tala om juryn, som före programstart smädade den nu avsatta tidigare juryn för att de var mesiga och alldeles för snälla, men som nu själva beter sig som en blandning av Björne och Bamses farmor.

Jurymedlem.

Allt är fantastiskt, jättebra, otroligt, hypnotiskt och av internationell popstjärnekvalitet enligt juryn. Oavsett hur det låter. I program efter program. Och, efter varje sändning, medan journalistkamerorna fortfarande blixtrar uttalar sig någon av jurymedlemmarna, och talar om hur svårt det var att hitta något att kritisera - för alla var ju så bra. Men, nästa vecka, då blir det minsann andra bullar!

Andra bullar.

Det är bara det att ingen av jurymedlemmarna kan baka några bullar - varken kanelsnäckor eller de andra bullarna. De hårda ord som eventuellt yttras rör främst de aspirerande idolernas visuella framtoning - något som programmets stylister ska lastas för snarare än idolerna själva.

Tidvis kan man tycka att Swartlings jury var onödigt hård, men frågan är om det inte ändå var bättre. För den som lyckas skapa sig en karriär genom Idol, eller andra av tv sända och skapade talangjakter, kommer att synas minutiöst under lupp så snart den första skivan är släppt, och då är det inga silkesvantar med i behandlingen. Som en förberedelse för verkligheten vore en större ärlighet från nuvarande juryn att förorda.

Silkesvantar

För, det kan väl inte vara så att den internationellt meriterade juryn som nu bedömer Idol-aspiranterna (internationella meriter som vi har får höra om tills det går hål i öronen) inte är kapabla att klara av sin uppgift? Att de är alltför harhjärtade (eller tondöva?) för att ge konstruktiv kritik - alltså både ris och ros - åt deltagarna? Att de inte kan skilja jordkokorna från kolstyckena? De kolstycken som med rätt behandling kan slipas till de vackraste ädelstenar. Neeeej, så kan det ju inte vara. De har ju jobbat med de stora, så de vet ju hur slipstenen ska dras.

Blivande Idol.

Tvivlen angående sittande jurys kompetens infann sig för övrigt redan under uttagningsprocessen, då vi fick höra ett antal sångare med betydligt mer intressanta och uttrycksfulla röster än de som slutligen valdes ut.

1 kommentar:

Mamselamsen2 sa...

Håller helt med... har precis skrivit om det.

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner