måndag 6 oktober 2008

Naturgaser

På tal om motstridiga uppgifter presenteras idag ett uttalande av mag- och tarmspecialisten Peter Benno. Benno påstår att ett för högt fiberintag kan orsaka symptom och besvär från mag-tarmkanalen på precis samma sätt som IBS eller laktoskänslighet.

Det mest förvånande med uttalandet är just att det går stick i stäv med tidigare rekommendationer då man sökt läkarhjälp för peristaltiska besvär. Tidigare har ett viktigt inslag i behandlingen så gott som alltid varit att höja fiberintaget. Men, eftersom vi inte är som kor eller hästar är vår mage inte uppbyggd för att ta hand om så mycket fibrer, menar Benno. Sålunda kan priset vi får betala för vår strävan att äta nyttigare vara en uppblåst, gasig mage.

Enligt Benno kan man emellertid komma till rätta med problemet. Ett smart sätt att börja lär vara att göra en fiberrening av kroppen. Man utesluter i möjligaste mån alltså fibrer, för att sedan återintroducera dem en efter en för att på så sätt få reda på vilka födoämnen som är roten till det onda. I mina öron låter det som något att pröva för alla er som lider av uppblåst mage. Jag har förstått att det är mycket plågsamt, trots att jag själv inte lider av det.

Inga kommentarer:

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner