onsdag 8 oktober 2008

Lita mer på patienten!

Att köpa läkemedel över nätet är något som cirka 35% av svenskarna kan tänka sig att göra; ungefär 3% har redan gjort det. I vissa fall blir det inte riktigt den lyckade affär som köparen tänkt sig, eftersom preparatet inte har varit vad det utgett sig för att vara, utan köparen drabbas, i stället för att få lindring, av biverkningar, utebliven effekt, eller avlider rentav. Läkemedelsverket påstår att så många som 96% av alla apotek på nätet är olagliga (dessa uppgifter hämtas från en EU-undersökning).

Att så många som 35% av svenskarna kan tänka sig att köpa medicin via nätet tror jag bl.a. är ett utslag av vissa läkares restriktivitet inför att skriva ut effektiva mediciner i rimliga doser, och jag väljer att bara utveckla denna teori i detta inlägg.

Ett exempel för att tydliggöra: Alvedon botar inte all sorts värk, bara för att läkarna har fått tillsägelser om att vara sparsamma med att skriva ut värktabletter. Alla som någon gång varit drabbade av svår värk vet hur nedbrytande denna kan vara, och hur det kan kännas som om man är på väg att bli galen för att värken aldrig avtar. Att försöka fördriva denna ihärdiga värk med Alvedon är som att ge sig på att skura en synnerligen nedskvätt ugn med iskallt vatten utan rengöringsmedel - det går inte! Om denne värkdrabbade då stöter på en sida där mediciner han/hon sedan tidigare känner till är effektiva krävs det inte speciellt mycket tanke förrän han/hon lagt en beställning.

I stället för att förutsätta att alla patienter är simulanter som bara är ute efter att skaffa sig ett coolt tablettrus borde läkarna lägga misstänksamheten åt sidan i mötet med patienten. Att en bråkdel av de värkdrabbade egentligen är narkomaner på jakt efter nästa tripp, borde inte tillåtas gå ut över alla oss andra. En majoritet av mänskligheten vill väl inte stoppa i sig en massa mediciner om man har ett alternativ?


Hjälp alla oss som är drabbade av livslång sjukdom att göra vår vardag så dräglig som möjligt, så är jag säker på att näthandeln med läkemedel av tvivelaktigt ursprung minskar kraftigt. Ett enkelt sätt är att lyssna på patientens beskrivning av sitt sjukdomstillstånd, och faktiskt tro honom/henne på sitt ord.

Inga kommentarer:

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner