onsdag 1 oktober 2008

Det är lätt att vara efterklok

Det är lätt att vara efterklok. Denna sanning har vi alla säkert upplevt minst en gång.

Nu kan man i media läsa att man stängt av den polis i Finland som hade Matti Saari (den numera ökände skolskytten) inne för förhör angående hans vapeninnehav bara någon dag före skolskjutningen skedde. Polisen klandras för att inte ha beslagtagit Saaris vapen.

Som alltid när det sker en tragedi lik denna skolmassaker söker man (minst) en syndabock i stället för att lägga all skuld på gärningsmannen, vilket jag tycker vore det enda rätta. Ett land och deras myndigheter kan inte stå kollektivt ansvariga för varje dåre som traskar runt på gatorna. Somt av problemet ligger i att ingen vet vem som är denne dåre som väljer att gå över gränsen förrän det är alldeles för sent, och tragedin redan har inträffat.

Bocken som bär all synd?

Eller, ska man kanske börja bemöta alla individer som potentiella galningar och behandla dem därefter? Då, om någonsin, kan jag lova att det bryter ut ett ramaskri av sällan skådad kaliber. Kontrollsamhälle! Storebrorsfasoner! Det finns säkert en lång rad andra ord man skulle kunna använda för att beskriva det samhälle som då skulle växa fram. Och, det samhället törs jag påstå, är det ytterst få som vill ha. Egentligen.

Inga kommentarer:

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner