måndag 1 september 2008

Vasopressin och oxytocin voro två bröder...

Jag läste just en artikel i SvD, som genetiskt försökte förklara varför det blir problem i vissa äktenskap. Män med en speciell variant av en gen hade extra svårt att knyta an till sin partner och vara trogen.

Just när jag trodde att jag hade förstått förklaringsgrunden började man blanda in autism och social fobi. Och, okej - en viss del av problemen i ett förhållande kan säkert bero på svårigheter att interagera socialt. Men, sedan vände man upp och ner på allt igen och började prata om vasopressin. Detta vasopressin skulle vara mannens motsvarighet till oxytocin, och man planerade att göra experiment med detta ämne. Och nu fattar jag ingenting.

För en kort tid sedan presenterades nyheten att man var ett botemedel mot social fobi på spåren. Den gången gällde det att man kunde tillföra oxytocin genom en nässpray. Då var det inget tal om att detta inte även skulle kunna användas av män.

Antingen var det bara en halv nyhet - dessutom luddigt formulerad - som stod i tidningen, eller så har jag gått och blivit trögfattad...

1 kommentar:

s sa...

Jag fattade det som att vissa män, men en speciell genvariant, lyckas sämre med relationer än andra män. Denna gen vet man sedan tidigare är kopplad till hur bra man är på att ta upp hormonet vasopressin. Så sämre förmåga att tillgodogöra sig/reagera på vasopressin skulle kunna vara förklaringen till relationsproblemen. Om man då tillförde extra vasopressin (nässprej) skulle man kanske kunna kompensera.

Men artikeln var rörig.

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner