Helikopterläkarna i Stockholm får inte längre flyga helikopter. I stället ska de åka bil... Även till de 24 000 öar som ingår i upptagningsområdet, hur det nu skulle gå till. Detta trots att alliansen gick till val på att återinrätta en andra helikopter i området. Och, visst har man skaffat en helikopter, men med den lilla reservationen att läkare inte längre får bemanna den. Bara en politiker kan vara nöjd med, och försvara ett sådant beslut. Landstingsrådet Gustav Andersson (c) tycker inte att politikerna svikit väljarna. Han säger "Vi har lovat en jämlik tillgång på ambulans i hela länet. Läkarmedverkan i ambulanser är inte normalt på land. Varför skulle människor i skärgården behöva läkare mer?"
Trots att jag varken är skärgårdsbo eller läkare kan jag tänka mig flera orsaker till varför helikoptern, i alla fall ibland, borde utrustas med läkare. På fastlandet har man möjlighet att skicka en läkarbil ihop med ambulansen om det är ett riktigt allvarligt sjukdomsfall, eller har inträffat en svår olycka. Att man borde ha möjlighet att "spetsa till" personalen i helikoptern på samma sätt är för mig en självklarhet. Fast, det klart. Jag är ju inte politiker...
fredag 8 augusti 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Hej Anna,
Jag är den korkade politiker som du skriver i i din blogg ;)
Faktum är att invånarna i skärgården tidigare hade betydligt sämre ambulanssjukvård TACK VARE att akutläkarresursen varit låst till helikoptern. Av detta skäl har man nämligen varit mycket restriktiv med att bevilja ambulansutryckning i skärgården eftersom man behövt hålla akutläkarresursen i beredskap. Istället fick skärgårdsbor åka timslånga resor med den frivilliga räddningstjänstens båtar för omlastning vid närmaste fastlandsbrygga. Statistiken visar tydligt att fram till 2007 krävdes det det betydligt allvarligare fall för att skärgårdsbor skulle hämtas med ambulans (dvs. helikopter) än för boende på fastlandet. Våra insatser - att a) tillföra en extra helikopter sommartid och b) frigöra helikoptern från uppgiften att vara fortskaffningsmedel för akutläkarna - har medfört en dramatiskt förbättrad tillgång till ambulans för de som bor i och vistas i skärgården. Om detta skrev bl. a. DN i början av augusti.
För det andra: Akutläkare följer inte med vid vanliga ambulansutryckningar till lands. Det är våra mycket kompetenta akutsjuksköterskor som har den rätta kompetensen att ta hand om akutfallen under tiden som man så snabbt som möjligt för patienten till sjukhuset. Akutfallen i skärgården har inte större behov av läkarmedverkan än akutfallen i t. ex. Huddinge eller Skärholmen. Akutläkarnas viktigaste uppgift är att medverka vid olycksplatser med svårt skadade människor och där snabba prioriteringar ibland måste ske avseende vilka personer som mest akut måste till sjukhuset. Akutläkarna har ingen klart definierad uppgift vid "rutin-utryckningar" i skärgården.
Skulle man istället utrusta alla ambulanser med akutläkare - så att alla invånare fick lika bra ambulanssjukvård och helikoptern inte behövde stå i beredskap - skulle det uppskattningsvis kosta 1 miljard kronor. Det är lika mycket som hela Södertälje akutsjukhus. Man finge då en marginellt bättre ambulanssjukvård men sämre resurser för att ta hand om de akut sjuka vid ankomsten till sjukhuset.
För det tredje: Våra undersökningar visar att akutläkarna snabbare kan komma till de platser där de behövs genom att vara baserade centralt i länet och åka bil. I de fall akutläkare behövs i skärgården eller i länets utkanter kan Uppsalas sjukhushelikopter anropas eller en av helikoptrarna hämta en akutläkare.
Jag förstår att det ibland är svårt att förstå logiken bakom politiska beslut. Utrymmet i tidningsartiklarna är kort medan besluten grundas på komplicerade analyser. Dessutom finns ofta intressen bland personalen att motverka en förändring och det är lätt för allmänheten att fatta sympati och känna förtroende för dessa. Faktum är dock att idén att flytta läkarresursen från helikoptern till bil kommer från dem själva från början. Men det är inte svårt att förstå att man får "second thoughts" när man står i skarpt läge och ska få flytta sin arbetsmiljö från vackra Värmdö och höga helikopterperspektiv till det mer alldagliga vägnätet. Skulle vi politiskt förtroendevalda ständigt göra som läkarna i varje enskild vårdenhet ville skulle medborgarna sannolikt få mycket lite vård för skattepengarna och betydligt mindre utveckling i vården.
Ändå hoppas jag att du efter denna utförliga (men kortfattade) argumentation får lite större förståelse för varför vi fattade det beslut vi gjorde.
Bästa hälsningar
/Gustav Andersson, landstingsråd (c)
Skicka en kommentar