torsdag 28 augusti 2008

Senaste fusket i en mataffär nära dig

Senaste nytt om fusket i våra mataffärer är inte alls lika hälsovådligt som det tidigare larmet om kötthantering och fusk med datummärkning utan drabbar främst våra plånböcker - men det är ändå värt att diskutera. Det konsumentverket nu tar upp är vilseledande jämförpriser på varorna.

Många gånger anges detta pris på helt olika sätt för liknande varor, så att det blir mycket svårt att som "vanlig" konsument snabbt göra en enkel jämförelse. För vissa varor anges ett kilopris, och för andra ett styckpris - vilket naturligtvis krånglar till det för oss kunder.


Konsumentverkets teori är att affärer helst vill framställa de varor de själva gör god profit på som billigast, och att man därför låter vilseleda kunderna genom denna haltande prissättning.

Enligt konsumentverket är denna verksamhet olaglig: "
– Det strider inte bara mot prisinformationslagen utan även mot marknadsföringslagen och är direkt vilseledande. I dessa tider när matpriserna stiger och vi står inför en lågkonjunktur är det mycket allvarligt, säger Mattias Grundström, jurist på konsumentverket".

För de affärer som i den landsomfattande kontroll som väntar visar sig oförmögna att ta till sig av kritiken väntar viten.

Trots sär skrivning anges jämför pris...

Inga kommentarer:

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner