torsdag 14 augusti 2008

Migrationsverkets lek med liv

Nu leker Migrationsverket med människors liv igen. Sverige, genom Migrationsverket och -domstolen, utvisar numera afghaner till Kabul och andra större afghanska städer, trots att människorna inte har någon anknytning dessa platser.

Idag kritiseras Sveriges tillvägagångssätt av UNHCR, FN:s flyktingskommission.
UNHCR anser det vara omöjligt att leva ett drägligt liv i Kabul, eller andra afghanska storstäder, utan att ha ett socialt nätverk på platsen. Dessa nätverk behövs dels för att man överhuvudtaget ska kunna ordna sitt uppehälle på orten dit man kommer, och dels för att man är i behov av skydd som bara släkt eller familj kan erbjuda, menar Hans ten Feld, chef för UNHCR i Norden och Baltikum.

Även om USA:s krig mot terror är avslutat i Afghanistan kvarstår fortfarande allvarliga problem med inre stridigheter (på bl.a. religiös och etnisk grund), självmordsbombningar, och kidnappningar. Kidnappningarna riktas, självklart, mot personer som varit i västvärlden, eftersom de antas ha pengar.

Eftersom Sverige har bestämt att man inte ska skicka någon tillbaka till hemlandet, som hotas av fängelse, personlig förföljelse, eller vars liv är i fara, förstår jag inte hur man kan rättfärdiga dessa beslut.

2 kommentarer:

Faster Sven sa...

UNHCR riktar sin kritik mot fel land; om Afghanistan inte tar emot återvändande "flyktingar" på ett vettigt sätt, ska landet naturligtvis kritiseras för detta.

Anonym sa...

Ursäkta, men enligt vem är kriget i Afghanistan över?

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner