måndag 28 juli 2008

Inte lätt att vara ung med bröst idag

I början av april offentliggjordes en "larmrapport" om att unga tjejer tvärtemot vad all tidigare forskning visat, riskerar att få hängbröst tidigt om de börjar använda behå vid alltför unga år - i synnerhet om det råkar vara en bågbehå, eller en pushup. Idag kommer en motsatt rapport, som talar om att man kan skada ligament omkring bröstvävnaden, om man inte använder behå av rätt snitt. Vad ska en ung tjej tro på, och hur ska hon veta om hon väljer rätt? Förresten, vad och vem ska man som vuxen kvinna tro på?

3 kommentarer:

Anna sa...

Det är verkligen inte lätt att vara ung med bröst idag. Jag är själv ung tjej och när min mamma läste dessa rapporter om behåar hit och dit och hängbröst, särskilt den första som det dessutom var en man som hade gjort, sa hon: Men han ska väl fullständigt skita i om mina döttrar får hängbröst eller inte.

Och jag håller med. Finns det inget viktigare att "forska" om? En sån här "larmrapport" gör bara unga tjejer oroliga och man känner sig ännu mer pressad av media att vara perfekt.

Nej, skit i rapporterna så länge det bara rör sig om vilken behå som ger hängbröst eller inte. Lägg större vikt på att lära alla kvinnor, unga som gamla, att vara nöjda med sig själva istället.

Alia sa...

Okej, som jag ser det (21 och har jobbat i en BHbutik) behöver vi inga rapporter om NÄR vi ska börja använda BH. Det känner man själv, ungefär som menskramp. Kommer den, tar man en ipren.

oftast börjar det göra lite ont när brösten blir tillräckligt tunga för gravitationen att kicka in, då vet man. Sen tycker jag att man ska ta sina döttrar till en BHbutik, inte HM eller lindex. Dit kan man gå när man någorlunda vet sin storlek. Kommer ihåg min första BH från Lindex när jag var 13, för liten i kupan, för stor runtom och obekväma band.. så varför? Den var blå och fin.

Håller definitivt med om sportBH, de kostar betydligt mer, men är så sköna och bekväma att jag hade på mig en under en hel semester. sporttoppar är okej för de med A-kupa..
Eh, okej.. nu babblade jag bara ett tag.. jaja^^

Thomp@ sa...

Alia:
Så du menar att grannens 3-åriga dotter som badade i den lilla uppblåsbara poolen ny i somras kända att det var dax men en bh till sina badbyxor? Eller kan det vara så att det kan behövas en annan vinkel på "problemet" också så att tjejer inte automatiskt skaffar en bh bara för att andra i klassen har fått bröst.

Jag anser inte att dessa två rapporter måste vara motstridiga. Det han den första proffessorn sa var att unga tjejer med små bröst stärkte sin muskulatur och lät ligamenten få utvecklas om de inte använde bh i onödan. Han poängterade även att de med stora bröst "som kan röra sig så mycket som 21 cm" och vid stor fysiskt påfrestning som vid hopp osv så var en bra sport-bh av godo.

Men vad vet jag - jag är ju bara en dreglande kille som knappt kan läsa och bara vill se bröst. Precis som professorn ska jag ju ge tusan i era bröst. Att han dessutom forskat i saker som mesturationsproblem osv gör ju honom nästan pervers. Ta en Ipren och lid i det tysta - kvinnoproblem ska man inte forska om och framför allt inte som man.

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner