torsdag 31 juli 2008

Indien - den nya prispressaren

Den indiska industrin kommer med all säkerhet snart att bli en föregångare i arbetet att utveckla produkter så kostnadseffektivt som möjligt, vilket sedermera kommer att innebära sänkta priser för oss konsumenter.

Ett exempel är den nya folkbilen, Tata Nano, som man har tagit fram för att bereda möjlighet att resa fyrhjuligt även för den stora massan.
Bilen kostar drygt 16 000 kronor och är fyrsitsig. Emellertid innehåller den inga vidare tekniska finesser, som vi är vana vid från dyrare modeller, men det är en bil - dessutom en bil de flesta har råd med!

Idag kan man läsa om arbete som pågår i Bangalore, Indiens tekniska centrum. Där försöker man ta fram en laptop till ett pris av 60 kronor. Ja, du läste rätt. Sextio kronor!

När man lyckas, och jag säger när, inte om, kommer dagens marknadsdominerande företag att tvingas finna sig i att möta konkurrensen och pressa sina egna tillverkningskostnader. Jag ser fram emot denna utveckling, som kommer att göra det som idag betraktas som ouppnåelig lyx till något som är högst åtkomligt för en betydligt större massa.

Inga kommentarer:

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner