fredag 25 juli 2008

Hur länge ska USA tillåtas besudla ordet demokrati?

I en artikel i dagens DN efterlyser organisationen Läkare för mänskliga rättigheter opartiska undersökningar av de tortyranklagelser mot personal på Guantanamo och i Abu Gharaib-fängelset, som framkommit genom elva personers vittnesmål. Den Nobelpris-belönta organisationen påkallar, vad som borde vara självklart för alla länder som smickrar sig med att kalla sig demokratier; att "individer som begått krigsbrott lagförs, oavsett var de befinner sig i den militära befälsordningen".

För den som följt rapporteringen från USA:s, vid det här laget ganska misslyckade, krig mot terrorismen står det klart att USA inte har använt sig av helt schyssta metoder - något de sällan gör i sin egenskap av ensam stormakt i världen. Att spärra in krigsfångar i sju år utan klart formulerade åtal och utan rättslig prövning är bara det ett kraftigt övergrepp på mänskligheten. Att dessutom släppa lös sin militära vaktstyrka i tortyrorgier visar på en maktfullkomlig arrogans, som sällan skådats tidigare i västvärlden i modern tid.

Då bilderna på (får man anta några av de mildaste) övergreppen från Abu Gharaib-fängelset kablades ut över världen fick vi glimtar in i det helvete som varit verklighet för de irakier som haft oturen att gripas av allierade styrkor. Argumentet att soldaterna bara "lytt order" slutade accepteras som ursäkt i samband med att vapenvila utlystes efter andra världskriget. Ändå betvivlades de i bild synliga soldaternas skuld. Hur kommer det sig?

En fördel med kalla krigets dagar var att det fanns någon typ av maktbalans i världen. Idag upplever vi ett maktvacuum där det står USA fritt att göra precis vad de vill, när de vill och hur de vill. Ingen har förmågan eller modet att ställa sig i spetsen för en fungerande motvikt. FN har förlorat sin makt. EU framstår mer och mer som knähundar till presidenten i väster, och Kina, Ryssland och Indien (som tillsammans förmodligen skulle kunna utgöra en balanserande faktor till USA) har inte förmågan att organisera sig.

Hur länge ska USA ostraffat tillåtas fortsätta besudla ordet demokrati med sina övergrepp på mänskligheten runt om i världen, medan övriga länder tittar bort och genom sin tystnad godkänner deras våldsamma härtåg?

2 kommentarer:

tredje sa...

Nja, det är väl ändå "Läkare utan gränser" som fått nobelpris?

Anna G Rahm sa...

Tredje:
Som du ser på organisationens hemsida har även Läkare för Mänskliga Rättigheter fått Nobelpris. 1997 för att vara exakt. Här är en länk till deras sida.
http://physiciansforhumanrights.org/

 

Anna G Rahms funderingar och spetsfundigheter © 2008. Design By: SkinCorner